Internationella kvinnodagen – kvinnlig krockdocka räddar liv

Manliga krockdockor används vid krocktester

Visste du att…

För att öka trafiksäkerheten utför man krocktester med avancerade dockor. De dockor som vanligtvis används är baserade på den manliga kroppen med avseende på bl.a. vikt och längd. När man bygger bilar med fokus på säkerheten är bilarna alltså huvudsakligen optimerade för den “typiska manliga” kroppen.

Vi hyllar Chalmersforskaren Dr. Anna Carlsson för hennes arbete med att förbättra säkerheten i bilar

Anna-K-Carlsson-Chalmers
Dr. Anna K Carlsson

Skadorna reduceras av ett bra whiplashskydd, men statistiken visar att skydden är mer effektiva för män än för kvinnor. Kvinnor löper ungefär dubbelt så stor risk som män att drabbas av whiplashskador vid påkörning bakifrån. 

Temat för Internationella Kvinnodagen 2015 är “Make it happen”. Därför vill vi passa på att hylla Chalmersforskaren Dr. Anna Carlsson som, tillsammans med ett team på Chalmers, tog fram en prototyp till världens första krockdocka som representerar en medelstor kvinna. Denna prototyp hjälper forskarna att få en ökad förståelse för varför kvinnor löper högre risk för whiplashskada, och kan därmed på sikt bidra till att bilarnas skyddssystem ytterligare förbättras för både kvinnor och män. Anna Carlssons arbete har delvis genomförts som en del i EU-projektet Adseat som är ett EU-finansierat projekt med syfte att minska nackskador får såväl kvinnliga som manliga bilister.

 

Kvinnlig-krockdocka
Kvinnlig krockdocka

Chalmersforskaren Doktor Anna Carlsson arbetar på Chalmers Industriteknik, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Läs gärna Anna Carlssons senaste publikationer.

SAFER – Fordons och trafiksäkerhetscentrum, visionen är att vara ett nav med internationell dragkraft för forskning om fordons- och trafiksäkerhet i verklig trafikmiljö. SAFER ska fungera som en bred plattform för multidisciplinär forskning, där intressenter från olika delar av samhället kan samverka.

Temat för internationella kvinnodagen 2015 är “Make it happen“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>