Europeiska Kommissionen och trafiksäkerhet

irezQ/Françoise i Bryssel på Europeiska Kommissionen

Beslut om eCall i nya fordon

I tisdags, den 28/4 beslutade EU-Parlamentet om krav på eCall i fordon. Beslutet är det slutliga i EUs beslutsprocess och kommer att träda i kraft 20 dagar efter att det publicerats i EUs “Official Journal”. Det innebär att eCall måste vara installerat i alla nya modeller av bilar och lätta lastbilar den 31 mars 2018. eCall innebär att bilen automatiskt upptäcker om den råkat ut för en olycka och då larmar 112 automatiskt och meddelar positionen för olyckan. Syftet är att få ut räddningen snabbare eftersom man tjänar tid dels genom att 112 larmas automatisk och att positionsangivelsen bidrar till att räddningstjänsten minskar tiden för att leta upp de olycksdrabbade. På så sätt ska fler liv räddas.

irezQ/Françoise i Bryssel på Europeiska Kommissionen

irezQ/Françoise i Bryssel på Europeiska Kommissionen
irezQ/Françoise i Bryssel på Europeiska Kommissionen

Den 24 april var jag (Françoise Petersen) på möte i Bryssel med Casto LOPEZ BENITEZ med titeln “Policy Officer” på “EU Commission DG Mobility & Transport”. Vi diskuterade trafiksäkerhet och jag informerade om vårt arbete med trafiksäkerhet på irezQ och i projektet Via Appia på SAFER- Fordons- och trafiksäkerhetscentrum  på Chalmers. Casto såg den stora nyttan som irezQ kan erbjuda i Europa och gav förslag på hur vi kan gå till väga för att få ut irezQ internationellt.

European Commission DG Mobility and  Transport in Brussels
European Commission DG Mobility and Transport i Bryssel

Det är bra att eCall finns för de som har ny bil från 2018. Du som redan nu vill ha ett skydd kan ladda ner den svenska appen irezQ. Vid krock skickar irezQ automatiskt en varning till förare i närheten som då kan sakta ner och undvika att åka in i olyckan. Dessutom skickar irezQ ett larm automatiskt till larmcentralen som kan skicka hjälp till de olycksdrabbade redan idag, och för alla – till skillnad från eCall som bara är till för de som äger en ny bil.

Jag var även på konferensen “ITS Conference 2015 – A Digital Strategy for Mobility: from capacity to connectivity” organiserad av EU Commission DG Mobility & Transport. Det var  en intressant konferens och ett ypperligt tillfälle att prata med många trevliga personer som öppnar upp nya möjligheter till samarbeten och business.

Läs gärna

Mer info:

om eCall (på engelska): http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/search?q=ecall

om irezQ: http://www.irezq.se/

om SAFER – Fordons- och trafiksäkerhetscentrum på Chalmers: http://www.chalmers.se/safer/SV/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>