irezq.se

I alla telefoner finns en del appar som vi kan kalla för standard appar. Det är telefonen – alltså ring funktionen, symboliserad av en telefonlur, SMS- funktionen, symboliserad av en pratbubbla och det är surf funktionen, symboliserad av de olika surf-programmen som också finns i datorn (Safari, Explorer, Chrome).

Utöver det så finns en app för adressboken – appen ”kontakter” och e-mail där också kalender brukar finnas. Jag nämnde tidigare operativsystem: för att dessa appar/applikationer ska kunna fungera så måste ett så kallat operativsystem finnas som vet vad som ska hända då en app blir aktiverad (genom att man trycker på den). För Iphone så heter operativsystemet IOS och för Samsung så heter det Android. Det finns en del andra operativsystem på marknaden men dessa två är i särklass vanligast så jag håller mig till dem.

Android utvecklas med hjälp av Google, och därför så har alla Android-telefoner (det vill säga Samsung med flera) automatiskt Google program installerade från början.

På samma sätt har Apple sina program förinlagda på Iphone, som till exempel Safari som är Apples surf-program.

Till standard-applikationer hör också appar som används för att ställa in telefonens funktioner. Det är appen som heter just inställningar. Det är en god idé att lära sig hur inställningar fungerar för annars kan det kännas som att telefonen bestämmer en massa saker som man egentligen inte gillar.

Som exempel kan det komma så kallade notifikationer från olika appar som man blir irriterad på.

Det styr man genom att gå in i inställningar och markera att appen inte får skicka notifikationer. Det gäller också ljudsignaler som man vill eller inte vill ha, de hittas också i appen inställningar. Här är en kort instruktion på en Iphone som stöd.

Det är på så vis att om du laddar ner en ny app från App Store (Iphone) eller Google Play (Samsung) så har de ofta inställningar för att skicka notifikationer när något händer i appen som förinställning. Då behöver du gå in och stänga av den funktionen om du inte vill ha den.

En annan funktion som ligger med från början och kan kallas standard-applikation är klocka, där väckning och tidtagning ingår.

När du skaffat en mobiltelefon av någon av dessa två sorter så behöver du skapa ett användarnamn, ett konto för att kunna lagra din mobil och återanvända alla inställningar till den dag då du byter telefon.

Det kallas för Applekonto eller Googlekonto. Med hjälp av dessa så kan man skaffa en ny mobiltelefon och få alla appar, kontakter och mail automatiskt till den nya enheten genom att ange sitt konto och lösenord.