irezq.se

Våra mobiltelefoner som kallas smarta telefoner, kan betraktas som en liten dator.

Den har funktioner för att ringa och skicka meddelanden men den har så mycket mer än det. Hur gick den här utvecklingen till då?

Då den första mobiltelefonen användes för att ringa och skicka sms så fanns det andra enheter som vi använde. För att lyssna på musik hade vi en enhet för att spela mp3-musik – det kunde till exempel vara en CD-skiva som vi fört över till datorn och sedan till enheten i formatet .mp3. Utöver det så hade vi en digital kamera, där vi också lagrade bilderna på ett externt litet minne som kallades disk, och ofta användes GPS som ytterligare en enhet som man satt på sin motorcykel eller i sin bil.

Industrin som tillverkar mobiler insåg att det skulle vara smart om man kunde lägga fler funktioner på mobiltelefonen för att människor skulle slippa ha fler enheter, och snart hade man hittat sätt att lägga in en kamera och en ljudspelare på mobiltelefonen.

Man utvecklade samma program som fanns i mp3-spelaren respektive den digitala kameran och la in det i mobiltelefonen. Dessa kallade man för applikationer, kamera-applikationen och ljudspelar-applikationen.

I dag ser du dem som små ikoner på din mobiltelefon, de som du kallar appar idag. Google hade sedan en tid lanserat program med gatukartor som man kunde nå via internet. Snart utvecklade man dessa kartor för att kunna användas som en GPS och skapade en så kallad app för det – google maps. Det finns en del skrivet om detta på internet förstås, här har du en länk från Tekniska Muséet med bra historik om mobiltelefonens utveckling.

Den allra första mobiltelefonen kom 1984 och var en Motorola som vägde 790 gram och klarade 10 timmars användning utan laddning. Den var inte så vanlig men det var den som satte fart på utvecklingen och modeller från Eriksson och Nokia var de mest populära i Sverige i början.

År 2007 släpptes den första Iphonen i Sverige och den har tillsammans med Samsung varit ledande sedan dess. Orsaken till att dessa två modeller blev så populära är att de är enkla att använda och snygga. De har också satsat på att ha bra kameror och operativsystem (det som hanterar hela funktionen i telefonerna) som underlättar för oss användare.

Storleken på mobiltelefoner varierar idag. Det finns större och mindre beroende på vad vi själva vill ha helt enkelt. Fördelen med en större är att skärmen rymmer fler appar och bilder syns bättre, medan nackdelen är att de tar mer plats och går kanske inte in i byxfickan eller innerfickan på jackan. De finns också i olika färger men de som säljs mest är svarta eller vita. Då nya modeller lanseras har det ibland varit kösystem för att få köpa en och då kan det vara så att man får ta den färg som finns, varav svart eller vit har passat flest människor.