irezq.se

Mobilapplikationer, eller ”appar” som de ju brukar kallas är en av de viktigaste delarna av det vi nu idag som samlingsnamn kallar för IT. Vi tänker inte alltid på hur enorma framsteg teknologin gjort under de senaste åren, men vi behöver inte stanna till en lång stund för att inse hur starkt vi blivit påverkade av appens uppkomst. Det började väldigt enkelt, med den första iPhone:en från Apple, som hade simpla applikationer som kunde utföra vissa funktioner aningen bättre än tidigare.

I början förstod många inte riktigt idén, jag har ju redan en kalender, klocka, lampa eller radio på min telefon. Men så fort folk verkligen började inse vad det betyder att ha appar, så revolutionerades telefonanvändningen och smartphones etablerades på världsmarknaden i en rasande fart. Idag har vi alla en smartphone, och vi tycker att det vi tidigare kallade för telefoner är mer nära till en tegelsten än en telefon.

I apparnas ungdom så var det som tidigare nämnt ganska enkla funktioner det startades.

Man kunde till exempel göra sådant som att få blixten från kameran att lysa konstant som en ficklampa, kanske ladda ner ett nytt färgtema, man kunde göra anteckningar i sin kalender, eller välja vilken typ av kalender man vill ha, en enkel eller avancerad, och ladda ner sitt val. Löjligt kan vi tycka nu, men det var stor sensation på sin tid! Och det blev så stort av den enkla anledningen att vi började sakta inse att man behöver inte längre ha sin telefon inställd så som leverantören bestämt, med de funktioner eller färger. Så länge man har billig el och inte behöver oroa sig för kostnaden, så kan man fokusera på alla appar och all teknologi man vill. Numera är ju appen inte längre begränsad till din telefon, utan man kopplar upp kyl, teve, ljus och stereo och andra hushållsapparater som digitaliserats till olika appar.

Man kan till exempel med enkelhet styra sin övervakningskamera och spionera på ekorren som saboterar fågelmataren i trädgården från en solstol nere på stranden under semestern i Brasilien.

Det var något ur en James Bond film eller från någon typ av science fiction som kanske Star Trek att man kunde samtala med varandra och se varandras ansikte i realtid.

Idag spenderar vi ibland timmar framför zoom, och tycker oftare det är jobbigt än fascinerande.

Men fastän vi inte så lätt blir fascinerade, så är det faktiskt väldigt fascinerande att tänka på hur snabbt vi utvecklats på så kort tid. Bara elfakturan är i ordning, kan man gå hur långt som helst!