irezq.se

Nyttiga apparNyttiga appar

Appar som behövsAppar som behövs

Mobilapplikationer

Våra mobiltelefoner som kallas smarta telefoner, kan betraktas som en liten dator.

Den har funktioner för att ringa och skicka meddelanden men den har så mycket mer än det. Hur gick den här utvecklingen till då?

Då den första mobiltelefonen användes för att ringa och skicka sms så fanns det andra enheter som vi använde. För att lyssna på musik hade vi en enhet för att spela mp3-musik – det kunde till exempel vara en CD-skiva som vi fört över till datorn och sedan till enheten i formatet .mp3. Utöver det så hade vi en digital kamera, där vi också lagrade bilderna på ett externt litet minne som kallades disk, och ofta användes GPS som ytterligare en enhet som man satt på sin motorcykel eller i sin bil.

Industrin som tillverkar mobiler insåg att det skulle vara smart om man kunde lägga fler funktioner på mobiltelefonen för att människor skulle slippa ha fler enheter, och snart hade man hittat sätt att lägga in en kamera och en ljudspelare på mobiltelefonen.

Man utvecklade samma program som fanns i mp3-spelaren respektive den digitala kameran och la in det i mobiltelefonen. Dessa kallade man för applikationer, kamera-applikationen och ljudspelar-applikationen.

I dag ser du dem som små ikoner på din mobiltelefon, de som du kallar appar idag. Google hade sedan en tid lanserat program med gatukartor som man kunde nå via internet. Snart utvecklade man dessa kartor för att kunna användas som en GPS och skapade en så kallad app för det – google maps. Det finns en del skrivet om detta på internet förstås, här har du en länk från Tekniska Muséet med bra historik om mobiltelefonens utveckling.

Den allra första mobiltelefonen kom 1984 och var en Motorola som vägde 790 gram och klarade 10 timmars användning utan laddning. Den var inte så vanlig men det var den som satte fart på utvecklingen och modeller från Eriksson och Nokia var de mest populära i Sverige i början.

År 2007 släpptes den första Iphonen i Sverige och den har tillsammans med Samsung varit ledande sedan dess. Orsaken till att dessa två modeller blev så populära är att de är enkla att använda och snygga. De har också satsat på att ha bra kameror och operativsystem (det som hanterar hela funktionen i telefonerna) som underlättar för oss användare.

Storleken på mobiltelefoner varierar idag. Det finns större och mindre beroende på vad vi själva vill ha helt enkelt. Fördelen med en större är att skärmen rymmer fler appar och bilder syns bättre, medan nackdelen är att de tar mer plats och går kanske inte in i byxfickan eller innerfickan på jackan. De finns också i olika färger men de som säljs mest är svarta eller vita. Då nya modeller lanseras har det ibland varit kösystem för att få köpa en och då kan det vara så att man får ta den färg som finns, varav svart eller vit har passat flest människor.

Grundfunktioner

I alla telefoner finns en del appar som vi kan kalla för standard appar. Det är telefonen – alltså ring funktionen, symboliserad av en telefonlur, SMS- funktionen, symboliserad av en pratbubbla och det är surf funktionen, symboliserad av de olika surf-programmen som också finns i datorn (Safari, Explorer, Chrome).

Utöver det så finns en app för adressboken – appen ”kontakter” och e-mail där också kalender brukar finnas. Jag nämnde tidigare operativsystem: för att dessa appar/applikationer ska kunna fungera så måste ett så kallat operativsystem finnas som vet vad som ska hända då en app blir aktiverad (genom att man trycker på den). För Iphone så heter operativsystemet IOS och för Samsung så heter det Android. Det finns en del andra operativsystem på marknaden men dessa två är i särklass vanligast så jag håller mig till dem.

Android utvecklas med hjälp av Google, och därför så har alla Android-telefoner (det vill säga Samsung med flera) automatiskt Google program installerade från början.

På samma sätt har Apple sina program förinlagda på Iphone, som till exempel Safari som är Apples surf-program.

Till standard-applikationer hör också appar som används för att ställa in telefonens funktioner. Det är appen som heter just inställningar. Det är en god idé att lära sig hur inställningar fungerar för annars kan det kännas som att telefonen bestämmer en massa saker som man egentligen inte gillar.

Som exempel kan det komma så kallade notifikationer från olika appar som man blir irriterad på.

Det styr man genom att gå in i inställningar och markera att appen inte får skicka notifikationer. Det gäller också ljudsignaler som man vill eller inte vill ha, de hittas också i appen inställningar. Här är en kort instruktion på en Iphone som stöd.

Det är på så vis att om du laddar ner en ny app från App Store (Iphone) eller Google Play (Samsung) så har de ofta inställningar för att skicka notifikationer när något händer i appen som förinställning. Då behöver du gå in och stänga av den funktionen om du inte vill ha den.

En annan funktion som ligger med från början och kan kallas standard-applikation är klocka, där väckning och tidtagning ingår.

När du skaffat en mobiltelefon av någon av dessa två sorter så behöver du skapa ett användarnamn, ett konto för att kunna lagra din mobil och återanvända alla inställningar till den dag då du byter telefon.

Det kallas för Applekonto eller Googlekonto. Med hjälp av dessa så kan man skaffa en ny mobiltelefon och få alla appar, kontakter och mail automatiskt till den nya enheten genom att ange sitt konto och lösenord.

Nytto-appar

Då du skaffat en mobil så vill du säkert göra olika saker med den.

Det finns ett otroligt stort utbud av applikationer (appar) att välja mellan.

Det finns appar som underlättar livet, som nyhetstidningar, sociala medier, chattprogram och det finns andra som kanske mer stjäl tid men som är skojiga spel och tävlings-appar där man kan utmana sina vänner och bekanta.

Det finns också en del standardprogram som används av företag för att hantera lager och transporter och ju längre tiden går ju fler funktioner kommer det att finnas möjliga att använda i mobilen.

Orsaken till att man utvecklar mer och mer funktioner för mobiltelefoner är att alla har en mobiltelefon och därför så är det väldigt användbart och gör också att hanteringen blir enklare och därmed billigare för företag. Här finns några tankar om framtidens marknad för apparna.

Det finns också en del branscher som går ihop för att skapa en gemensam app för samma funktion, för att du som användare ska slippa ladda ner flera appar för samma funktion. Ett exempel på det är appen ”mina paket” där jag kan hitta paket som är på väg till mig oavsett om de skickas via Post Nord eller DHL eller någon annan transportör.

Det underlättar mycket för användaren, som ofta inte vet vilken transportör det är som skickar paketet.

En del föreningar skapar appar för att stödja ett gott beteende. Det finns appar för att möta elförbrukning, som i förlängningen kan bli att man sparar el, och för att få en virtuell belöning när man återvinner plast och annat som man inte får en pant för. Allt för att stötta att man gör de bra saker som man bestämt att man vill göra. Dessa är helt frivilliga appar och används enbart till det man vill.

Sociala appar

Sociala medier hör vi talas om ganska ofta nu för tiden.

För att komma åt sociala medier behöver man ha någon sorts dator, så givetvis finns sociala medier i mobilen.

De ligger inte som standard (inte än i alla fall) utan de får man ladda ner via App-affären (som jag namngav tidigare).

Det kan vara Instagram , Twitter, Facebook, Linkedin eller något annat som man använder. Här en länk som har nåt år på nacken i ämnet men kan va kul ändå.

Det är gratis appar och bara att ladda ner. Sedan anger man sitt användarnamn (kan vara samma som Apple- eller Googlekonto men måste inte vara det) och sitt lösenord så är man i gång.

Har man använt appen tidigare så har man hela sin historik kvar.

Orsaken till att dessa appar är gratis är att de finansieras av reklam.

Det innebär att du får se en hel del reklam som tack för att du får använda appen gratis, kan man säga. Det kan vara bra att komma ihåg det!

Har man en app till en tidning där man hittar en intressant artikel så finns det ofta en länk efter artikelns slut där man kan dela den på Facebook eller Twitter.

Spel appar

Det finns applikationer för att roa oss också.

En del är gratis, andra kostar en liten peng. En del spel är av den sort som man spelar tillsammans med någon, eller mot någon.

Till exempel finns Wordfeud, ett korsordsspel där man tävlar om att skriva ord med höga poäng, ungefär som Alfapet som finns som vanligt spel.

Den appen finns både som gratis app och betala-app med skillnaden att den som är gratis inte visar lika mycket info och att den har reklam.

Det finns också en hel del små spel som ger poäng och som man tävlar mot alla andra som spelar, utan att riktigt vara säker på vem som är vem och regeln är att om appen är gratis så kommer du se reklam i den. Länk till en lite skojig artikel här om än lite utdaterad.

Det finns också en hel del appar att använda ihop med telefonens kamera. Många av dem kan vara lite krångliga och många av dem som är riktigt användbara kostar några kronor, men oftast inte många. Det kan handla om att skriva i en befintlig bild eller att redigera bilden så den blir ljusare eller nånting sånt.

Appar man behöver

Som jag nämnt tidigare så ser företag en stor vinst med att utveckla appar för att förenkla och göra processer billigare.

En given applikation i det sammanhanget är mobilbanken.

I och med att våra banker blev till appar med samma funktioner som tidigare gjorts av bankpersonal så har bankerna avlastats väldigt mycket och det mesta av betalningar gör vi själva numera.

För att kunna använda mobil bank behöver vi ha ett bankid, ett så kallat mobilt bankid.

Här är en instruktion för hur man gör.

När man laddat ner sitt bankid ska man välja en sexsiffrig kod som man ska hålla väldigt hemlig. Om någon obehörig får reda på din bankid kod så kan de göra mycket på din mobil som du troligen vill göra själv!

En annan smidig funktion är Swish. Det är ett enkelt sätt att skicka pengar till någon enbart med deras telefon nummer. Det enda som behöver göras för att möjliggöra det är att du anmäler i din mobilbank, att du ska använda Swish. Mycket användbart, både på internet när du handlar och i affärer, mellan kompisar och så vidare.

En annan app som är väldigt användbar är Skatteverkets app. Där kan man göra allt som man tidigare ringde Skatteverket om, så som att beställa personbevis och liknande samt att du kan deklarera om du har vanlig förenklad deklaration.

Vill man ha en kamera installerad till exempel i sitt fritidshus så finns det kameror som kommunicerar med mobila appar, och skickar meddelanden till dig om du har ställt in den så, och filmar det som händer och sparar filmen som en fil att titta på.

Bra att ha

Det finns en del andra appar jag vill passa på att nämna.

Det finns en app som heter 112. Den har man på sin mobil och kan trycka på i stället för att slå numret, ifall man står illa till. Man trycker på appen, den letar upp positionen man befinner sig i, och så har du en lur där som kopplar dig till SOS Alarm om du trycker på luren.

En annan vettig app är en som heter Krisinformation. Där kan man läsa varningar om saker som pågår i närheten, som till exempel vädervarningar och liknande.

På tal om väder, så finns en mängd väder appar, ifall du missar vädret på nyheterna. Det finns till exempel en från SMHI men många andra också för världens väder.

Till sist ett ord om säkerhet.

Mobilen är ofta säkrare än en dator men det kan hända olyckor även på den, läs mer här och ta ställning till hur du ska göra.

Vet du med dig att du kanske laddar ner appar som inte är testade och säkra kan du välja att ladda hem ett virusprogram för att fånga eventuella skadliga programsnuttar som kommer på köpet.

Kontakta oss gärna om du vill säga eller fråga oss något!

irezq.se – allt om mobilapplikationerirezq.se – allt om mobilapplikationer